jump to navigation

PEMBEDAHAN OLEH JIBRIL AS 23 November 2008

Posted by ibnu_taheer in Sejarah Islami.
trackback

Mengikut apa yang diriwayatkan oleh Muslim bahawa Rasulullah SAW telah dibedah perutnya semasa bersama bani Sa’ad. Ketika itu Baginda baru berusia lima tahun.

Peristiwa pembedahan perut Rasulullah SAW semasa Baginda tinggal bersama Halimatus Sa’diyyah merupakan salah satu tanda kenabian dan tanda pemilihan Allah SWT terhadapnya untuk sesuatu yang mulia.

Peristiwa ini telah diperihalkan dengan betul dan benar melalui beberapa orang sahabat. Antaranya Anas bin Malik RA. Perihalnya terdapat dalam kitab Hadith Muslim yang bermaksud:

Sesungguhnya Rasulullah SAW telah didatangi Jibril AS ketika Baginda sedang bermain-main dengan sekumpulan kanak-kanak. Jiibril AS telah merebahkan dan membelah betul-betul pada hati dan mengeluarkannya kemudian dikeluarkan seketul darah sambil berkata : Inilah sasaran syaitan ke hati engkau. Lepas itu dibasuhnya di dalam tas dari emas dengan air zam-zam barulah dimasukkan semula ke tempat asalnya dan kanak-kanak yang lain berkejaran lari menemui ibu penyusunya Halimah melaung-laung : Muhammad telah dibunuh dan mereka semua meluru ke arah Nabi Muahmmad dan didapati pucat lesu.

Hikmah Ilahi di sini bukanlah membuang buli-buli kejahatan. Allah SWT sahaja yang lebih mengetahui dari tubuh badan Rasulullah SAW kerana kalaulah di sana terdapat buli-buli kejahatan yang merupakan sumber kejahatan maka sudah tentu boleh diubah manusia jahat menjadi baik dengan cara pembedahan. Tetapi hikmat Ilahi yang jelas di sini ialah mengiklan dan mengisytiharkan kerasulan Baginda dan menjadikannya ma’sum dan mempersiapkan Baginda untuk menerima wahyu dari kecil lagi dengan cara yang boleh dilihat dengan mata kasar kerana dengan jalan ini membawa orang percaya dan beriman dengan risalah pengutusannya dengan mudah. Pembedahan tadi adalah pembersihan rohani dengan suatu cara yang boleh dinampakkan oleh pancaindera supaya ini menjadi canang Ilahi kepada manusia seluruhnya dengan boleh dilihat dan didengar.

Sebab yang membawa kita percayakan peristiwa pembedahan ialah kerana kebenaran dan sahnya cerita ini. Kalaulah perkara ini sudah jelas bak di tengahari maka tidak ada sebab-sebab yang boleh kita larikan dari kebenarannya. Tetapi bagi mereka yang lemah iman kepada Allah SWT perkara ini membawa kepada kelemahan iman mereka terhadap kenabian dan kerasulan Muhammad SAW. Orang seperti ini tidak ada bezanya sama ada mereka mengetahui atau tidak akan hikmah-hikmah Ilahi dan sebab-sebabnya. 2

Iklan

Komentar»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: